• Management

  Het management van vv Zeelandia Middelburg bestaat uit een verenigingsmanager en een technisch manager die samen zorg dragen voor de uitvoering van het verenigingsbeleid.
   
  Doel van de verenigingsmanager:
  Het zorgdragen voor het initiëren, ontwikkelen, formuleren en na goedkeuring van het bestuur, uitvoeren van het beleid voor de vereniging van alle niet-voetbalgerelateerde onderwerpen. De verenigingsmanager is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de vereniging. Zij/hij draagt zorg voor een efficiënte, doelgerichte organisatie en de begeleiding van een hoogwaardig vrijwilligersbeleid en de dagelijkse coördinatie van de vereniging.
   
  Contact: Jessie Eikenhout, vm@zeelandiamiddelburg.nl 06 31957375
  Werktijden: maandag- en vrijdagochtend en een dagdeel op zaterdag
   
  Doel van de technisch manager:
  Het zorgdragen voor het initiëren, ontwikkelen, formuleren en na goedkeuring van het bestuur, uitvoeren van het beleid voor de vereniging van alle voetbalgerelateerde onderwerpen. De technisch manager is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van de voetbalafdeling. Hij/zij draagt zorg voor een efficiënte, doelgerichte organisatie en de begeleiding van een hoogwaardig voetbalbeleid.
   
  Contact: Edwin Overbeeke, tm@zeelandiamiddelburg.nl 06 51448058
  Werktijden: maandag- en vrijdagochtend, variabele avonden en een dagdeel op zaterdag 
   
   
  Presentatie management vv Zeelandia Middelburg;

  Acht benen, zes armen en een extra paar ogen stonden lange tijd bovenaan het verlanglijstje van verenigingsmanager Edwin Overbeeke. Hij moest zijn aandacht verdelen over het organiseren van wedstrijden, de horeca, media, overleg met de gemeente over velden, aansturen van de jeugdteams, en … teveel om op te noemen. De hoogste tijd om op zoek te gaan naar versterking om een deel van de taken uit handen te geven. En dat is gelukt! We zijn buitengewoon trots op het nieuwe powerduo dat aan het roer komt te staan van de voetbalclub: Edwin Overbeeke in de functie van technisch manager en Jessie Eikenhout in de functie van verenigingsmanager. Door: Tekstbureau Helder

  Edwin, jij bent in totaal 12 jaar verenigingsmanager geweest van de club. Wat vond je het leukste aspect en wat het meest uitdagende aspect van jouw functie?

  Ik heb de afgelopen 12 jaar met zeer veel plezier gewerkt op de club. Iets creëren en ontwikkelen waar heel veel mensen aan hebben gewerkt en er samen trots op zijn … dat is toch echt wel iets wat mij gelukkig maakt. We hebben schitterende activiteiten georganiseerd (overigens té veel om op te noemen), we zijn verdubbeld in het ledenaantal, hebben een echt vrijwilligersbeleid ontwikkeld en uitgevoerd, in en om het clubhuis hebben we niet stil gezeten en we hebben natuurlijk ook dingen gedaan die bij nader inzien niet aansloegen, maar daar hebben we van geleerd hoe het beter zou kunnen. Concreet is de opstart van ieder seizoen weer een uitdagende periode. Dit is bij iedere club zo, maar bij ons voelt het als een extra uitdaging omdat we het met zoveel mensen doen. Schema’s van de horeca, het gastheerschap, de organisatie rondom wedstrijden van het 1e elftal, de veldindeling, scheidsrechters en trainers … ga zo maar door. Aan het begin van het seizoen is het altijd wat behelpen en verloopt de organisatie nog niet helemaal goed. Maar samen komen we er altijd uit!

  Hoe vind je het om jouw functie nu door te geven aan Jessie?

  Ik vind het echt geweldig! Ik heb dit ook al jaren aangegeven bij het bestuur. Volgens mij heb ik bewezen dat deze functie enorm belangrijk is binnen een vereniging. En zeker in onze grote vereniging. Je hoort het vooral in de omgeving. Als je er zelf in zit, zie je het niet zo, maar bij de bezoekers valt dit echt wel op hoor. De organisatie op de zaterdag, de gastvrije sfeer in het clubhuis, iets ontwikkelen voor alle leeftijden en dan ook nog lekker kunnen voetballen op de ingedeelde velden. Ook zijn er tal van partners aan de vereniging verbonden die onze ambities uitdragen of ondersteunen. We staan er goed op bij de KNVB en hebben verschillende proef-ontwikkelingen mogen uitvoeren voor het Nederlandse voetbal. Maar nu is het tijd voor Jessie om er een draai aan te geven. Ik heb het altijd op mijn manier gedaan, heb natuurlijk ook bij andere verenigingen mijn licht opgestoken en kreeg soms feedback van betrokken leden. Ik heb altijd geprobeerd om nieuwe informatie en visies zo goed mogelijk te gebruiken bij de invulling van mijn functie. Door een frisse blik kan het weer net even anders aangepakt worden. En hopelijk beter natuurlijk. In Jessie hebben we echt veel vertrouwen en zie ik voor de vereniging de mogelijkheid om op verschillende vlakken te kunnen ontwikkelen en groeien.

  Technisch manager … wat houdt dat precies in? Wat worden jouw taken en vooral ook: voor welke zaken kunnen clubleden en kaderleden bij jou terecht?

  Als technisch manager ga ik mij concentreren op de ondersteuning en ontwikkeling van de jeugd- en seniorenteams. Binnen mijn nieuwe functie ben ik ook samen met Edwin de Buck ‘hoofd opleidingen’ en moeten wij ervoor zorgen dat er een mooie lijn binnen de club ontstaat, waardoor spelers goed doorstromen naar de senioren. Afgelopen jaar zijn wij al gestart met een enthousiaste Technische Commissie, ons eerste en tweede elftal bestaat nu al uit zeker 95% zelf opgeleide spelers en daarnaast hebben we in een samenwerking onze VR1 en 2 een mooie plaats kunnen geven in de ‘voetbalpiramide’. We hebben ook al een start gemaakt met het in praktijk brengen van andere plannen, zoals de stoomcursus pupillentrainer en het op de club aanbieden van een KNVB trainerscursus aan onze trainers. Daar willen we verder stappen in maken. We denken aan zaken zoals een coach voor de basisteams en meer aandacht voor de welwillende vader, moeder of bijvoorbeeld zus die graag trainer willen worden. Een rode lijn ontwikkelen in het voetbal, verschillende partners betrekken bij de vereniging zodat we het voetbalinhoudelijke weer een boost kunnen geven. Dat zijn echt aspecten waarmee ik aan de slag ga als technisch manager. De trainers moeten het gevoel krijgen dat zij zich bij ons op de club kunnen ontwikkelen, het trainerschap met plezier kunnen uitvoeren, dat ze altijd terug kunnen vallen op de TC voor voetbalvragen en ook dat ze voelen dat ze goede trainingen geven en deel uitmaken van een mooi, bruisend en ambitieus groter geheel.

  In mijn nieuwe functie ben ik o.a. het aanspreekpunt voor de kaderleden en Jessie is het aanspreekpunt voor de organisatie van o.a. de wedstrijddagen, trainingsdagen, werkgroepen en commissies.

   

  Jessie, welkom bij vv Zeelandia Middelburg! Kun je iets vertellen over jezelf, opleidingen, stages, werkervaring en je relatie met voetbal?

  Dank je wel. Ik ben in de F’jes tussen de jongens begonnen met voetballen bij Zeelandia Middelburg en heb er tot mijn 15e gespeeld. Ik heb daarna een uitstapje gemaakt naar het CTO Amsterdam en ADO Den Haag. Na mijn topsport periode ben ik mij gaan focussen op mijn maatschappelijke carrière en ben ik de opleiding Sportkunde begonnen aan de HZ University of Applied Sciences. Tijdens mijn opleiding heb ik stagegelopen bij verschillende organisaties. Zo was ik trainer bij JVOZ, bij de HZ heb ik de vitaliteitsweek voor medewerkers georganiseerd en heb ik voor studenten aan de HZ het sport- en beweegaanbod onderzocht dat de hogeschool aanbiedt. In juni ben ik afgestudeerd en op zoek gegaan naar een baan in de sportsector. Ik hoorde dat de club op zoek was naar een nieuwe verenigingsmanager. Ik heb geen seconde getwijfeld en meteen gebeld en gesolliciteerd op de functie.

  Als oud-speelster van de vereniging heb ik ook op verschillende manieren mijn vrijwilligerstaken ingevuld, van training geven tot de bardiensten draaien. Ik denk dat dit van waarde kan zijn, omdat ik zelf ook in de schoenen van de leden heb gestaan en mij hierin kan verplaatsen.

  Welke aspecten lijken jou het leukst en welke het meest uitdagend aan jouw nieuwe functie?

  Het wordt een uitdaging om zo snel mogelijk alle werkzaamheden van Edwin te leren en over te nemen, want het zijn er een hoop. Tevens wordt het een uitdaging om binnen zo’n mooie, grote vereniging zo veel mogelijk mensen te leren kennen. Dit is van belang omdat alle leden en/of hun ouders/verzorgers unieke talenten en kwaliteiten hebben. Door deze talenten en kwaliteiten op de juiste manier in te zetten voor de vereniging, zorgen we ervoor dat de vereniging naar een hoger niveau wordt getild.

  Welke taken ga jij precies vervullen als verenigingsmanager en voor welke zaken kunnen clubleden en kaderleden bij jou terecht?

  De club- en kaderleden kunnen bij mij terecht voor de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de organisatie tijdens de wedstrijddagen en door de week, zoals bijvoorbeeld: de activiteiten in het clubhuis, beheer van de velden, kleedkamers en kantine, het vrijwilligersbeleid, slotdag, ect. Grofweg zijn het dus alle zaken en activiteiten die zich afspelen buiten het veld, met uitzondering van de evenementen.

  Edwin, wil jij aan Jessie nog een wens of tip meegeven?

  Natuurlijk! We hebben geweldige commissies en werkgroepen die je energie geven. Schuif daar aan met een luisterend oor, ga in gesprek met de leden, gebruik je kennis vanuit je opleiding en je topsportverleden en vooral: probeer leuke nieuwe initiatieven bij de juiste mensen in de week te leggen en probeer je enthousiasme over te brengen. Zo komen we als vereniging nóg verder. Uiteraard wens ik je ontzettend veel plezier in je werkzaamheden en sta ik altijd klaar om te helpen. Het leuke is ook dat we op maandag- en vrijdagochtend samen als echte collega’s op de club werken en dat we dan dus ook samen kunnen sparren. We hopen natuurlijk dat we in onze functies groeien en dat we samen veel goede dingen kunnen gaan ontwikkelen, zodat we Jessie steeds meer bij de club kunnen betrekken.

  Jessie, wij wensen jou veel plezier en passie toe in je nieuwe functie als verenigingsmanager! Met ingang van welke datum ga jij de taken van Edwin volledig overnemen?

  Bedankt! Momenteel word ik ingewerkt en leer ik alle aspecten van mijn functie kennen, maar ga ik ook zoveel mogelijk mensen proberen te ontmoeten die taken vervullen binnen de club, zoals kaderleden, coördinatoren en leden van werkgroepen en commissies. Het is de bedoeling dat ik na de herfstvakantie zo volledig mogelijk ingewerkt ben. Gelukkig kan ik dan ook nog altijd bij Edwin terecht voor informatie en advies!

  Wat worden jullie werktijden en hoe kunnen we jullie bereiken?

  Wij werken allebei op maandag- en vrijdagochtend van 8.30 – 12.30 uur en op zaterdag. Edwin werkt daarnaast nog een wisselend aantal ochtenden en avonden per week op de club. Telefonisch zijn wij op maandag- en vrijdagochtend bereikbaar, voor andere momenten kunt u ons het beste een mail sturen die wij dan z.s.m. proberen te beantwoorden.